Националното състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”

В периода 27-29 юни в град Велико Търново отборът на II СУ “Никола Й. Вапцаров” премери сили и знания с ученици от цяла България в националното състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”.

В първия ден от надпреварата децата решаваха тест с въпроси от учебния материал, свързан със защита при бедствия, през втория – приложиха наученото и на практика. Демонстрациите в състезанието се проведоха на открито в градски парк „Асеневци“ във Велико Търново.

Учениците трябваше да преминат през симулационна стая, в която да покажат реакция и съобразителност при земетресение, да действат като отбор при наводнение – с оказване на помощ във вода. Друга част от изпитанията бяха определяне на точния размер и поставяне на детски и граждански противогаз, как се херметизират врати, прозорци и отдушници при химическа атака, както и познания за защита на хранителни продукти от радиоактивно замърсяване. Всички 112 деца се забавляваха и показаха завидна отговорност и дисциплина.

При изключително напрегната конкуренция и близки резултати отборът на област Монтана зае 4-то място в крайното класиране с 265,5 т.

Всички участници в надпреварата получиха сертификати за участие, а победителите – предметни награди, осигурени от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Българския червен кръст.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


www.interregrobg.eu

Съдържанието на тази интернет страница не представлява непременно официалната позиция на Европейския Съюз. Отговорност за съдържанието на тази страница носят единствено нейните автори.